202533.jpgOn aikas moinen viikko takana. Jaria ei jur oo kotona näkyny, ku just yön käyny jonku mittasena nukkumas. On ollut niin paljon iltaohjelmaa. Niitä dinnereitä, jokunen kiinalaisen perinteen "kuukakku"-juttujen puitteis ja siihen lisänä sitte veroherrojen kans jne... Yksillä dinnereillä olin minäkin mukana. Ja olin sitte niin sairaana paikallisesta mountain-viinasta ja punkusta. Tai ehkä sain jonku ruokamyrkytyksenkin, otti se toipuminen niin koville. Vasta seuraavana iltana sain jotain pysymään sisälläni.

Hyvin me kuitenkin kävimme poliisilaitoksen haastattelut samaisen sairaspäivän aamulla. Sen aikaa kykenin tolpille. Iltapäivällä Jari kävi Saanan kans koululla opilas-vanhempi-opettaja tapaamisella. Kovasti sai Saana kehuja, kun on niin koulunkäyntiin paneutuva ja osaava.Vapaa-ajan ongelmia ei ole päässyt tytölle tulemaan, ku sitä ei oikein koululta jää... toivottavasti tasaantuu alun jälkeen, koska pitäähän sitä nyt muutakin olla ku koulua. Eetu on  vähän turhautunut. Pitäisi löytää jotain kiekon ja laskettelun tilalle. Koulu kaiketi sujuu ihan kohtuullisesti. Ainakin tuntuu, että on ihan eri meininki  ku viimme vuonna Lepistön ylä-asteella. Luokalla tais olla  koko opiskelu hukassa. Eetun opinnoille sikäli erinomainen tilaisuus irtaantua ja alkaa kantaa vastuuta omasta opiskelusta.

Lapset reissaa joululomille 22.12 ja me Jarin kans lennetään vasta 29.12.(?) Lapset saa siten pitemmän loman. Suomalaisia reissaa samalla koneella pohjoiseen muitakin, että kyllä he pärjäävät. Saana on Kiina-lappusten kans pätevämpi lomakkeiden täyttäjä ku minä, että siitäkään ei huolta. Pitää vain setviä nuo rokoteet, että tulee tarvittavat tehostepiikit kemijärvellä piikitetyksi.

Koti alkaa olla mallilla. Viimeviikon aikaansaanoksena on, että puutarha on saanut kasvit ruukuineen. Kuten täällä nyt on tapana, että on perus piha; muutamia puita, kehno nurmikko ja aitakasvit. Loput asuja laittaa itte tavallaan. Meillä on Banaani-puu, iso fiikus-pensas ja jokunen puu etupihalla.aitapensaita en osaa viä nimetä. Minä ostin pihalle  mustissa ruukuissa erilaisia viherkasveja. Kaikki taitavat olla suomessakin tavattuja, mutta pikkuisina huonekasveina myytyjä.Täällä ne on isoja ja ulkona. En arvaisi sisälle tuoda eläviä kasveja olleskaa, ku en olis ihan varma mitä toisivat tullessaan. Naapureilla on ollut mennäviikolla hämähäkkikokemuksia, ei nyt kukkiin liittyvästi vaan yleensä vain. Sellaisia kämmenen kokoisia pitkäjalkaisia hyppiviä, yök. Kuhan ei meille.... Ei kait ne vaarallisia, mutta inhottavia kuitenkin. Laitan joskus kuvia sitte myöhemmin kaikista kukista ja josko Jari olis laittanut pihakalusteetkin sitten jo. Että tulis sellaista kokonaiskuvaa.

Sisältä puuttuu oikeestaan enää mattoja, ja viimeset taulut näin ens alkuun on jo kehystettävinä. Josko alkaisi tuntua kotosammalta ja ainakin viihtyisämmältä. Loppsilaustahan voi sitte tehdä sitä myöten ku elo täällä edistyy.

En ole ollut paljoa yhteydes minnekkään suuntaan, ku aika on mennyt niin siivillä. Ja on ollut ähä väsyäkin sekä varmasti jonku sortin ikävääkin, mitä nyt en ole niin kovin tiedostanut muuna ku että väsyttää ja välistä itkettää ilman nyt suurempia syitäkään. Eikä sitä nyt sellaisena viitti olla läheisilleen yhteyksis, itkusena.

Puutarhatöillä aloitin päivän ja jotku kyläpäällikön päivälliset päättää tämän perjantain. En ole löytänyt ittelle kenkiä täältä ja huonosti on tullut hankittua vaatteitakaan, että varmasti saa repiä vähä ressiä iltavaatetuksen kans. Iltapukutilaisuus se ei ole ( yksi sellainen on teetettynä), muuten lähinnä arkivaatetta. Pitää yrittää soveltaa luovasti. Kuuma päiväkin vain sattui tulemaan, joka aina hankaloittaa nuotten vaatteetten kans. Toivottavasti on siistit juhlat, että voi aloittaa mukavaa viikonloppua lauantaina. Riittäisi se punaviini, ettei sitä mountai-viinaa. Kala-meri herkkuja kuulemma.... pohjanmaan likkaa hirvittää.

Kaikille rakkahia terkkuja ja komiaa syksyn loppua ja talven tekoa! Ootte mielessä päivittäin.

Yläkuva on puutarhan banaanipuusta ja alakuvat todistavat että satoa on tullut ja poimittu. Vertailun vuoksi kypsytettävän tertun ohessa on kaupasta ostettu tuontibanaani. Että onhan tuota kokoeroa kuitenkin. vielä ei ole kypsynyt viikossa, joten maistettu ei ole. Puutarhurit syövät salaa puista ja ihan raakoina. todistettavasti näin on nähty. Ja olihan meidänkin puun tertusta jo satoa korjattu, kun löysimme banaanit.

202526.jpg

202529.jpg